اول ماه ژوئن میلادی مطابق با 12 خرداد، تحت نظر سازمان جهانی غذا و کشاورزی (FAO) وابسته به سازمان ملل، روز جهانی شیر نامگذاری شده است و از سال 2001 تاکنون سالانه اکثر کشور های جهان این روز را با هدف “تاکید بر اهمیت مصرف شیر به عنوان یک غذای مغذی” گرامی می دارند.
از گذشته تاکنون مطالب بسیاری در خصوص خواص شیر در رابطه با ارتقا جذب کلسیم در بدن و جلوگیری از پوکی استخوان شنیده و خوانده ایم، اما این فراورده ی ارزشمند شامل خواص متعدد دیگری نیز می باشد. پس برای آشنایی بیشتر با فواید مصرف شیر لازم است تا ابتدا با ترکیبات مفید آن آشنا شویم.
شیر یک فراوردهی لبنی پر خاصیت و عضوی جدا نشدنی از هر رژیم غذایی متعادل میباشد. در واقع شیر با منشأ طبیعی و حیوانی خود حاوی بسیاری از مواد ضروری بدن نظیر پروتئینهای با ارزش، لیپیدهای مورد نیاز بدن، کربوهیدراتها، مواد معدنی نظیر کلسیم، روی، منیزیم، فسفر، ید، آهن، پتاسیم، ویتامینهایی نظیر ویتامین A، ویتامین D، ریبوفلاوین، ویتامینB9 و B12، مقداری ویتامین K و سایر مواد مغذی مورد نیاز بدن میباشد. سایر مشتقات شیر نظیر: کره، پنیر، ماست، خامه و … بسته به فرایند تهیه آنها از برخی از خواص شیر بهرهمند میباشند.
یکی از فواید مصرف شیر وجود ویتامین D موجود در آن است. مصرف مقادیر کافی ویتامین D به تولید هورمون سروتونین که بر روی خلق و خو، اشتها و خواب موثر می باشد، کمک میکند. تحقیقات انجام شده در سال 2020 حاکی از آن است که مصرف ویتامین D می تواند با سرحالی، شادابی و نشاط در ارتباط مستقیم باشد.
برخی از مقالات حاکی از آن است که مصرف لبنیات خصوصا شیر می تواند در کاهش احتمال ابتلا به برخی از بیماری های قلبی و یا تاخیر در بروز آنها موثر واقع گردد. برای کسب اطلاعات جامع تر در این خصوص بر روی لینک کلیک کنید. از طرفی می دانیم که شیر حاوی پتاسیم بوده و حضور پتاسیم و متقابلا کاهش سدیم در بدن می تواند در باز شدن رگ های خونی، کاهش فشار خون و در پی آن کاهش احتمال سکته ی قلبی اثر بخش باشد.
شیر لبنی سرشار از پروتئین است و همانطور که می دانید مصرف پروتئین یکی از عوامل موثر در عضله سازی می باشد، علاوه بر آن شیر فاقد چربی همانند نوشیدنی های ورزشی موجود در بازار در تقویت بدن و افزایش قدرت و استقامت بدن موثر می باشد.
همانطور که گفته شد شیر غنی از پروتئین می باشد و مصرف این ماده ی مغذی باعث ایجاد احساس سیری و مانع از پر خوری می گردد. گفته می شود بالا بودن میزان پروتئین در رژیم های غذایی منجر به تثبیت وزن و جلوگیری از نوسانات وزنی خصوصا به هنگام کاهش وزن می گردد، علاوه بر آن شیر بطور طبیعی حاوی اسید لینولئیک کنژوگه ( CLA) است. تحقیقات نشان داده است که مصرف خوراکی هایی که بطور طبیعی با CLA غنی شده اند بر روی کاهش وزن تاثیر مطلوبی دارند.
بر اساس تحقیقات و بررسی های صورت گرفته در سال 2016، مصرف شیر و لبنیات خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ، سرطان مثانه، سرطان معده و سرطان پستان کاهش می دهد.
روز جهانی شیر سالانه توجه بسیاری را به این فراورده ی لبنی پر خاصیت جلب کرده است و در جهت تبلیغ فعالیت های مرتبط با صنعت شیر کار بزرگی انجام داده است. این واقعیت که بسیاری از کشورهای جهان این روز خاص را برای روز جهانی شیر انتخاب می کنند، نشان می دهد که شیر غذایی است که در سراسر جهان مورد توجه قرار می گیرد.