ماه مبارک رمضان فرصتی بی بدیل برای حضور در میهمانی پر شکوه الهی می باشد و روزه گرفتن یکی از شروط حضور در این میهمانی است. از گذشته تا کنون روزه گرفتن آداب و رسوم مشخصی داشته و رعایت این آداب هم از نظر فیزیکی و هم از روحی فرد را از آسیب های احتمالی در امان نگه می دارد.
همواره مرسوم است تا پیش از اذان صبح، وعده سحری و پس از اذان مغرب وعده ی افطاری تهیه گردد تا از این طریق ذخیره غذایی یک روز کامل برای بدن فراهم شود. یکی از موارد پر اهمیت در تهیه این دو وعده غذایی، حضور خوراکی ها و نوشیدنی های مناسب برای آبرسانی و هیدراته کردن بدن در ماه رمضان می باشد.
کم آبی یا دهیدراته شدن بدن وضعیتی است که در آن سرعت از دست رفتن آب بدن از جذب آن سریعتر باشد. جولیوت وینولیا، متخصص تغذیه بالینی در بیمارستان مدیور دبی، می گوید: «حدود 70 درصد از بدن انسان را آب تشکیل داده است که در بسیاری از فرآیندهای متابولیکی بدن، مانند تعریق، ادرار، تنفس و غیره از دست می رود. بدن ما نیاز دارد تا سلول هایش را با مایعاتی که حاوی الکترولیت هایی مانند پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سدیم و سایر مواد معدنی ضروری هستند، هیدراته کند.
به مواد معدنی موجود در بدن که دارای بار الکتریکی باشد را الکترولیت می گویند. الکترولیت ها در خون، ادرار، بافت ها و سایر مایعات موجود در بدن شما حضور دارند. وجود این مواد به ایجاد تعادل در میزان آب و حفظ مقادیر مواد معدنی بدن در نسبت های مناسب کمک می کند و در نهایت متابولیسم های سلولی را تسهیل می کند.
درک این مسئله بسیار پر اهمیت است که مواد معدنی در بدن به تنظیم عملکرد اعصاب و ماهیچه ها، آبرسانی بدن، تعادل اسیدیته، تنظیم فشار خون و به بازسازی بافت آسیب دیده کمک می کند.
توجه داشته باشید که همه مایعات شبیه به هم نیستند. به عنوان مثال، مصرف نوشیدنی های کافئین دار یا گازدار احتمالاً بدن شما را کم آب تر می کند، حال آنکه که مصرف آب ساده یا سبزیجات غنی از آب، سوپ سبزیجات رقیق، آب و مواد معدنی از دست رفته را جبران می کند.
مطابق با توضیحات دکتر نصرالله جخرانی، متخصص داخلی: «نیاز روزانه نگهداری مایعات برای بزرگسالان تقریباً 1.5 تا 2 لیتر آب می باشد. مایعات بدن بیشتر از طریق ادرار، مدفوع و تعریق از دست می رود. میزان دقیق مقدار آب از دست رفته بدن را نمی توان اندازه گیری کرد، اما بطور میانگین این مقدار حدود 600 میلی لیتر تا 800 میلی لیتر در روز می باشد.
مایعات مناسب برای بدن می تواند به شکل سبزیجات و میوههای غنی از آب نظیر خیار، هندوانه یا سوپهای سالم همراه با کربوهیدراتهای متراکم و غذاهایی با فیبر بالا باشد تا در نهایت به حفظ سطح آب بدن در طول ساعات روزهداری کمک کند.
هنگامی که زمان افطار فرا می رسد، مردم تمایل به پرخوری و مصرف آب میوههای شیرین و پر از قند و غذاهای سنگین و چرب دارند. توصیه می شود تا به هنگام افطار از مصرف غذاهای تند، چرب و شیرین پرهیز کنید، چراکه باعث از دست رفتن مواد الکترولیتی بیشتر می شود. همچنین همانطور که گفته شد، از مصرف بیش از حد کافئین موجود در چای و قهوه خودداری کنید.
• مایعات فراوان – آب و میوه های غنی از آب نظیر هندوانه، خربزه، سیب، پرتقال و سبزیجاتی نظیر شاهی، کاهو، خیار، گوجه فرنگی باید به شکل سالاد تهیه و مورد استفاده قرار گیرند. این غذاها سرشار از آب، مایعات، مواد معدنی و فیبر هستند و به آبرسانی بدن کمک می کنند.
• سوپ سبزیجات یا آب مرغ رقیق
• پروتئین های سالم موجود در ماهی، مرغ که حتما باید گریل یا کبابی شوند.
• آجیل خام سرشار از پروتئین و آنزیم می باشد.
• غذاهای غنی از پتاسیم نظیر خرما، موز، قارچ و ماست می توانند به کاهش یا از بین بردن گرفتگی عضلات و عدم تعادل مایعات بدن کمک کنند.
باید ها و نباید های روزه گرفتن در رمضان