حتما تا کنون بارها نام مواد آنتی اکسیدانی به گوشتان خورده است، با این حال ممکن است اطلاعات زیادی در خصوص این مواد و نقش آنها بر سلامت انسان نداشته باشید. امروز می خواهیم شما را با مواد آنتی اکسیدانی، خواص آنتی اکسیدانی و نقش پر اهمیت این مواد بر افزایش مقاومت و حفظ سلامت بدن در برابر خطرات احتمالی، آشنا کنیم.
آنتی اکسیدان ها مولکول هایی هستند که از بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کنند. افزایش بیش از حد رادیکالهای آزاد در بدن میتواند منجر به بروز آسیب های بسیار مخربی در بدن گردد. این مواد با چندین بیماری مزمن از جمله دیابت، بیماری قلبی و سرطان مرتبط هستند.
لازم است بدانید که بدن ما تا حدی در برابر رادیکال های آزاد، دفاع آنتی اکسیدانی دارد، با این حال آنتی اکسیدان ها در بعضی از غذاها، به ویژه در میوه ها، سبزیجات و برخی غذاهای گیاهی و کامل یافت می شود، همچنین نگهدارنده های آنتی اکسیدانی نیز با افزایش ماندگاری، نقش بسیار مهمی در تولید و نگهداری مواد غذایی دارند.
برای آنکه به طور ملموس تر فواید مواد آنتی اکسیدانی را درک کنیم، لازم است تا پیش از آن، با نحوه عملکرد رادیکال های آزاد در بدن آشنا شویم:
رادیکال های آزاد بسته به عوامل متعددی به طور مدارم در بدن شکل می گیرند. عدم وجود مواد آنتی اکسیدانی در بدن، منجر به بروز سریع آسیب های جدی به واسطه ی تراکم رادیکال های آزاد می شود که ممکن است در نهایت منجر به مرگ شود.
با این حال، رادیکال های آزاد نیز عملکردهای مهمی داشته و حضور آنها نیز به نوعی برای سلامت ضروری هستند. به عنوان مثال، سلول های ایمنی بدن، از رادیکال های آزاد برای مبارزه با عفونت ها استفاده می کنند.
بنابراین بدن ما برای ادامه حیات بطور طبیعی به نسبت مشخصی از رادیکال های آزاد و مواد آنتی اکسیدانی نیاز دارد. زمانیکه تعداد رادیکال های آزاد از مواد آنتی اکسیدانی بیشتر باشد، می تواند منجر به وضعیتی به نام استرس اکسیداتیو شود.
پدیده استرس اکسیداتیو در طولانی مدت می تواند به مولکول های DNA و سایر مولکول های مهم در بدن شما آسیب برساند و گاهی اوقات حتی منجر به مرگ سلولی گردد. آسیب رسیدن به مولکول های DNA یکی از مواردی است که می تواند خطر ابتلا به سرطان و برخی بیماری های قلبی و عروقی را افزایش دهد.
چندین عامل مهم در تشدید تشکیل بیش از حد رادیکال های آزاد و افزایش احتمال بروز استرس اکسیداتیو عبارت است از :
آنتی اکسیدان ها برای بقای همه موجودات ضروری می باشد. همانطور که گفته شد بدن ما نیز آنتی اکسیدان های خود را تولید می کند، نظیر آنتی اکسیدان سلولی گلوتاتیون. گیاهان و جانوران و سایر موجودات زنده، دفاع خاص خود را در برابر رادیکال های آزاد و آسیب اکسیداتیو دارند، بنابراین آنتی اکسیدان ها در تمام غذاهای کامل گیاهی و حیوانی یافت می شوند.
بر اساس برخی مطالعات، قهوه بزرگترین منبع آنتی اکسیدان در رژیم های غذایی غربی است. محصولات گوشتی و ماهی نیز حاوی آنتی اکسیدان هستند، اما مقدار آن در میوه ها و سبزیجات بیشتر است.
آنتی اکسیدان ها می توانند ماندگاری مواد غذایی طبیعی و فرآوری شده را افزایش دهند. بنابراین، آنها اغلب به صورت افزودنی های غذایی استفاده می شوند. برای مثال، ویتامین C اغلب به غذاهای فرآوری شده اضافه می شود تا به عنوان یک نگهدارنده عمل کند.
برگرفته از سایت: healthline.com