[vc_row][vc_column]
[vc_column_text]
چاقی و اضافه وزن مشکل بسیاری از جوامع امروزی می باشد و همواره افراد به دنبال راحت ترین روش برای رسیدن به وزن ایده آل خود می باشند. گاهی این مسئله به بزرگترین دغدغه ی یک شخص تبدیل می شود و به این منظور به سراغ سخت ترین رژیم ها، قرص های لاغری و یا ورزش های سنگین می رود. چنین راه حل هایی ممکن است در ابتدا موثر واقع شده و مورد استقبال مخاطبان قرار گیرد، اما در درازمدت منجر به بروز آسیب ها و عوارض جبران ناپذیری می گردد.
انتخاب یک رژیم غذایی سالم می تواند نقش بسیار موثری در کاهش وزن و حفظ سلامتی بدن داشته باشد، که در بهترین حالت باید توسط متخصص تغذیه، متناسب با توانایی های هر فرد و در نظر داشتن وجود یا عدم وجود سابقه ی بیماری در آن شخص، توصیه گردد و در کنار آن، تمرکز روزانه فرد را حفظ کند.
شاید همه ی ما شنیده باشیم که رژیمی مناسب و بی خطر است که همه ی مواد غذایی مورد نیاز بدن را در حجم مناسب شامل شود و در صورت حذف یک عامل ضروری، عوارض خطرناکی در انتظار ما است، اما اگر بدن از ماده ی دیگر به عنوان جایگزین ماده ی حذف شده استفاده کند، باز هم آن رژیم نامناسب و ناکارامد خواهد بود؟
[/vc_column_text]
کتوژنیک نوعی رژیم غذایی با چربی سوزی بالا است که تقریبا مشابه با رژیم غذایی کم کربوهیدرات می باشد و یکی از علل پر طرفدار بودن این روش، سرعت بالای آن در کاهش وزن می باشد. رژیم های غذایی کتو نخستین بار در سال 1920 به منظور درمان بیماری صرع توسط پزشکان آن دوره معرفی شده و به مدت 2 دهه به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفت، اما پس از تولید دارو های پیشرفته ضد صرع استفاده از این روش کاهش یافته و در اواخر قرن بیستم تنها در تعداد کمی از بیمارستان های مخصوص کودکان مورد استفاده قرار گرفت.
این روش بر اساس کاهش مصرف کربوهیدرات و جایگزین کردن آن با چربی، می باشد. در این حالت بدن در یک وضعیت متابولیکی طبیعی به نام کتوزیس قرار می گیرد و در چنین شرایطی که تامین انرژی از طریق مصرف کربوهیدرات امکان پذیر نمی باشد، این انرژی از طریق مصرف چربی تامین می گردد.
همانطور که می دانید کربوهیدات ها یا اصطلاحا قند ها در بدن به گلوکز تبدیل می شوند که منبع اصلی تامین انرژی بویژه برای فعالیت مغزی می باشد. در صورتی که کربوهیدرات در بدن حضور نداشته باشد بدن از جایگزین آن یعنی چربی استفاده کرده و آن را تجزیه می کند. از تجزیه چربی در کبد، اسید های چرب همراه با کتون ها ایجاد می شوند و بدن از این اجسام کتونی بعنوان جایگزینی برای تامین انرژی استفاده می کند. چنین وضعیتی را در بدن کتوزیس می نامند.
نکته: همانطور که گفته شد در صورت عدم حضور قند یا کربوهیدرات ها، کبد چربی را به کتون تبدیل می کند، سپس با افزایش سطح اجسام کتونی در خون و مغز در نهایت حملات عصبی ناشی از صرع کاهش پیدا می کند.
با توجه به اینکه رعایت رژیم غذایی به منزله تغییر در عادت غذایی می باشد و این تغییرات ممکن است در هر فرد متفاوت از بقیه نمایان شود، گفته می شود که هر رژیم غذایی ممکن است محدودیت هایی را به همراه داشته باشد و رژیم کتوژنیک از این امر مستثنی نیست.
1- سبزیجات دارای برگ سبز 2- کلم بروکلی 3- گل كلم 4- کلم 5- جوانه های بروکسل 6- فلفل 7- کدو سبز 8 – کنگر فرنگی 9- قارچ
1-رژیم استاندارد کتو(KSD):
نسبت ریز مغذی های مصرفی: 75٪ چربی، 15 تا 20٪ پروتئین، 5 تا 10٪ کربوهیدرات
2-رژیم کتوی هدفمند(TDK):
نسبت ریز مغذی های مصرفی: 65 تا 70٪ چربی، 20٪ چربی، 10 تا 15٪ کربوهیدرات
3-رژیم کتوی چرخه ای(CKD):
نسبت ریز مغذی های مصرفی: 5٪ چربی، 15 تا 20٪ پروتئین، 5 تا 10٪ کربوهیدرات در روزهای رژیم و 25٪ چربی، 25٪ پروتئین و 50٪ کربوهیدرات در روزهای تعطیل.
4-رژیم کتو با پروتئین بالا(HPKD):
نسبت ریز مغذی های مصرفی: 60 تا 65٪ چربی، 30٪ پروتئین، 5 تا 10٪ کربوهیدرات
در نهایت باید توجه داشته باشید که شرایط بدنی افراد و میزان تحمل هر فرد متفاوت از سایر افراد می باشد و بهترین رژیم حتی در نوع کتوژنیک آن، رژیمی است که میزان مواد مغذی دریافتی آن در هر روز توسط دکتر متخصص با در نظر گرفتن وضعیت کامل بدنی تعیین گردد.
در ادامه این مطلب، هفته ی
آینده شما را با راهکار هایی مناسب برای افزایش وزن آشنا می کنیم. .