هر ساله در ایران به مناسبت ولادت حضرت علی (ع) روز پدر را جشن می گیرند. امسال روز 26 بهمن سال 1400 مصادف با 13 رجب و 15 فوریه روز پدر می باشد. روز پدر تنها یک مناسبت در تقویم نیست، بلکه فرصتی برای یادآوری جایگاه پر اهمیت و والای نقش پدری و تکریم و احترام این مقام محترم می باشد.
نقش پدری و اهمیت آن در تربیت فرزندان برای همه روشن و ملموس است. پدر، یکی از ارکان اصلی خانواده و مسئول نقش های گوناگون و بسیار مهم است. یکی از نقش های اساسی پدر که در گذشته مهمترین و گاهی تنها مسئولیت او به شمار میرفت، تامین نیاز های اعضای خانواده بود. در آن زمان که هیچ گونه تعریف درست و مشخصی در خصوص روابط پدری و فرزندی و تعاملات موثر آنها وجود نداشت، پدر یک خانواده، تنها نقش رهبری و فرماندهی یک گروه چند نفره را بر عهده داشت. فردی مقتدر که تصمیم گیرنده نهایی در خانواده بوده و هر گونه سرپیچی از دستورات او همانند سرپیچی یک سرباز از فرمانده خود عواقبی را در پی داشت.
امروزه اما تعاملات شکل دیگری به خود گرفته است. علم روانشناسی در تمامی نقش ها ورود کرده، رفتار ها را مورد بررسی قرار داده و مطابق با علوم روانکاوی تعاریف نسبتا مشخصی برای نقش ها تعریف کرده است که نقش پدری را هم شامل می شود.
این روز ها اکثرا تمام اعضای یک خانواده در تامین نیاز های خود و اجتماع خانواده در تلاشند. مسئولیت سنگین تامین نیاز های مالی و معیشتی تا حد مطلوبی از دوش پدران برداشته شده و نقش پر اهمیت تعاملات موثر با فرزندان و هدایت آنها با بکار گیری روش های مورد تایید در جهت پی ریزی آینده ای روشن و سرشار از آرامش روانی، جایگزین گردیده است.اگرچه هیچ یک از دگرگونی های رفتاری، در نقش پر اهمیت مدیریت و رهبری پدری خللی وارد نمی کند.
پدر همواره مدیریت خانواده خود را بر عهده دارد، اما شکل مدیریت تغییر کرده، ضمن آنکه روابط بین اعضای خانواده با یکدیگر عمیق تر گردیده و درک احساسات از جانب سایر اعضای خانواده ملموس تر شده است.
نقش پدر و اهمیت آن در خانواده در مذاهب گوناگون همواره مورد تکریم قرار گرفته است، همانطور که در آیه 4 سوره یوسف آمده است که :
روزی حضرت یوسف به پدر خویش گفت: پدرجان، در خواب یازده ستاره دیدم و آفتاب را و ماه را؛ دیدمشان که بر من سجده می کردند.
علاوه بر آن نیکی به پدر و مادر و حفظ شان و جایگاه این دو نقش اساسی یکی از توصیه های همیشگی ادیان گوناگون در طول تاریخ بشریت می باشد.
دورثی برلینگهام، مربی، روانکاو کودک و نویسنده مقاله معروف “نابینایی در جهان بینا”، در خصوص نقش پدر گفته است که :
پدر ها اغلب به لبخند فرزند خود نیاز دارند تا در مراقبت از فرزند خود احساس امنیت کنند. وی اعتقاد داشت پدرها می توانند بیشتر از مادرها کودکان خود را برانگیخته کنند. به طور کلی حضور پدر به رهایی فرزند از مدار مادرانه، رشد ادراک او از واقعیت، تداوم خویشتن و هویت جنسی کمک میکند.
روز پدر بهانه ای است برای قدردانی از تلاش ها و زحمات طاقت فرسای پدران و همچنین فرصتی برای بودن در کنار آنها و ابراز محبت دوباره برای یادآوری حضور امن و دلگرم کننده ی آنها در خانواده می باشد.
نقش پدر در دلهاست و دیگری جای او را نمی گیرد،
آن که دلها به عشق او زنده است، در دل عاشقان نمی میرد.
روز پدر پیشاپیش مبارک