امروز 11 خرداد معادل با 1 ژوئن، روز جهانی شیر می باشد. این روز توسط سازمان کشاورزی ملل متحد در سال 2001 با هدف اشاره به اهمیت این نوشیدنی مغذی نامگذاری گردید.
شیر حاوی مواد ارزشمندی است، طیف وسیعی از فواید سلامتی را به همراه دارد و مصرف آن نه تنها برای کودکان در حال رشد، بلکه توسط افراد در هر گروه سنی حائز اهمیت می باشد. شیر ارزش غذایی فراوانی دارد و منبع غنی از کلسیم، پروتئین، چربی، ویتامین ها و سایر مواد معدنی مورد نیاز بدن می باشد.
همانطور که گفته شد، روز جهانی شیر اولین بار در سال 2001 در سراسر جهان مورد تقدیر قرار گرفت و چندین کشور در این مراسم بزرگداشت شرکت کردند. در طی این مراسم نقش لبنیات در پایداری، توسعه اقتصادی، معیشت و تغذیه مورد توجه قرار گرفت. هر ساله تعداد کشورها برای مشارکت در این گردهمایی در حال افزایش بوده و چندین فعالیت مرتبط با این روز در سطح ملی و بین المللی سازماندهی شده است.
شیر و سایر محصولات لبنی، مواد مغذی ضروری برای میلیاردها انسان در سراسر جهان را فراهم می کنند. شیر می تواند به زندگی سالم و فعال کمک کند و به لطف این ترکیب غنی از مواد مغذی، شیر سومین تامین کننده پروتئین و پنجمین تامین کننده انرژی است که در سراسر دنیا تغذیه جهانی را بهبود بخشیده و سلامت انسان را تقویت می کند.
امروزه سیستمهای غذایی و کشاورزی با چالش های بزرگی مواجه می باشند، که تولید غذای بیشتر برای تغذیه جمعیت در حال رشد تنها بخشی از آن است. در واقع نیاز واقعی حصول اطمینان از دسترسی ضروری و کافی همه مردم به مواد مغذی می باشد. با توجه به اینکه در سال 2020 بین 720 تا 811 میلیون نفر از گرسنگی رنج می برند، شیر و محصولات لبنی می توانند به میزان قابل توجهی در کاهش و رفع چنین موردی موثر واقع شوند.
مصرف شیر و فرآورده های لبنی اهمیت بالایی در مقابله با گرسنگی و ناامنی غذایی دارند. آنها سرشار از درشت مغذی ها (کربوهیدرات ها، چربی ها و پروتئین ها) و همچنین ریزمغذی های ضروری مانند ویتامین A، ویتامین B12، کلسیم و منیزیم می باشند.
با وجود صدها میلیون نفر که هنوز به غذای کافی و مغذی دسترسی ندارند و از محرومیت غذایی، سوء تغذیه و کمبود مواد مغذی رنج می برند، شیر و محصولات لبنی منبع تغذیه مناسب در تمام مراحل زندگی هستند.
فراورده های لبنی یکی از مهم ترین مواد غذایی برای صدها میلیون نفر در سراسر جهان است. گاوها تا حد زیادی رایج ترین حیوان شیری در کشورهای با درآمد بالا، کم و متوسط هستند و با توجه به رشد جمعیت و اقتصاد، به ویژه در کشورهای با درآمد کم و متوسط، انتظار می رود تقاضا برای محصولات دامی در سال های آینده به طور قابل توجهی افزایش یابد.
سلامت انسان ارتباط تنگاتنگی با سلامت و رفاه حیوانات و محیط زیست دارد. بهبود و ارتقا سلامت حیوانات، نقش موثری در سلامت انسان و کره زمین دارد. بیماری های دامی تولید را محدود می کند و سهم دام در معیشت، رشد اقتصادی و امنیت غذایی را کاهش می دهد.
سازمان غذا و کشاورزی از پیشگیری بهتر از بیماری ها، درمان های موثر در علم دامپزشکی، شیوه های کشاورزی خوب و برنامه های واکسیناسیون برای محافظت از سلامت حیوانات شیری حمایت می کند، در حالی که به کشاورزان و دامداران کمک می کند تا استفاده از داروهای ضد میکروبی را کاهش دهند و خطر مقاومت در برابر دارو های ضد میکروبی و عوامل موثر بر آن را بطور ریشه ای مدیریت کنند.
برخی از افراد از تأثیری که دام بر منابع طبیعی و انتشار گازهای گلخانه ای می گذارد مطلع هستند، اما برخی دیگر از نحوه ی پایداری سیستم های دامداری و چگونگی تاثیر آنها به حفظ تنوع زیستی و منابع ژنتیکی در تامین غذا در صنعت کشاورزی آگاه نیستند. زمانیکه دام ها به طور منظم مدیریت شوند، به عملکردهای مهم اکوسیستم، نظیر چرخه مواد مغذی، تجزیه کربن آلی خاک و حفظ مناظر کشاورزی کمک می کند.
شیر و سایر فراورده های لبنی همواره مورد توجه متخصصان تغذیه بوده است و اولین غذایی است که نوزاد تازه متولد شده مصرف می کند. توصیه می شود مصرف این نوشیدنی غنی را در برنامه غذایی خود قرار دهید تا همواره از فواید گوناگون آن بهره مند شوید.
برگرفته از سایت: