امروز 11 خرداد معادل با 1 ژوئن، روز جهانی شیر است. این روز توسط سازمان کشاورزی ملل متحد در سال ۲۰۰۱ با هدف اشاره به اهمیت این نوشیدنی مغذی نامگذاری شد.
شیر حاوی مواد ارزشمندی است، طیف وسیعی از فواید سلامتی را به همراه دارد و مصرف آن نه تنها برای کودکان در حال رشد، بلکه توسط افراد در هر گروه سنی حائز اهمیت می باشد. شیر ارزش غذایی فراوانی دارد و منبع غنی از کلسیم، پروتئین، چربی، ویتامین ها و سایر مواد معدنی مورد نیاز بدن می باشد.
همانطور که گفته شد، روز جهانی شیر اولین بار در سال 2001 در سراسر جهان مورد تقدیر قرار گرفت و چندین کشور در این مراسم بزرگداشت شرکت کردند. در طی این مراسم نقش لبنیات در پایداری، توسعه اقتصادی، معیشت و تغذیه مورد توجه قرار گرفت. هر ساله تعداد کشورها برای مشارکت در این گردهمایی در حال افزایش بوده و چندین فعالیت مرتبط با این روز در سطح ملی و بین المللی سازماندهی شده است.
شیر و سایر محصولات لبنی، مواد مغذی ضروری برای میلیاردها انسان در سراسر جهان را فراهم میکنند. شیر میتواند به زندگی سالم و فعال کمک کند و به لطف این ترکیب غنی از مواد مغذی، شیر سومین تامین کننده پروتئین و پنجمین تامین کننده انرژی است که در سراسر دنیا تغذیه جهانی را بهبود بخشیده و سلامت انسان را تقویت میکند.
امروزه سیستمهای غذایی و کشاورزی با چالشهای بزرگی مواجه هستند، که تولید غذای بیشتر برای تغذیه جمعیت در حال رشد تنها بخشی از آن است. در واقع نیاز واقعی حصول اطمینان از دسترسی ضروری و کافی همه مردم به مواد مغذی است. با توجه به اینکه در سال ۲۰۲۰ بین ۷۲۰ تا ۸۱۱ میلیون نفر از گرسنگی رنج میبرند، شیر و محصولات لبنی میتوانند به میزان قابل توجهی در کاهش و رفع چنین موردی موثر واقع شوند.
مصرف شیر و فرآوردههای لبنی اهمیت بالایی در مقابله با گرسنگی و ناامنی غذایی دارند. آنها سرشار از درشت مغذیها (کربوهیدراتها، چربیها و پروتئینها) و همچنین ریزمغذیهای ضروری مانند ویتامین A، ویتامین B12، کلسیم و منیزیم هستند.
با وجود صدها میلیون نفر که هنوز به غذای کافی و مغذی دسترسی ندارند و از محرومیت غذایی، سوء تغذیه و کمبود مواد مغذی رنج میبرند، شیر و محصولات لبنی منبع تغذیه مناسب در تمام مراحل زندگی هستند.
فراوردههای لبنی یکی از مهمترین مواد غذایی برای صدها میلیون نفر در سراسر جهان است. گاوها تا حد زیادی رایجترین حیوان شیری در کشورهای با درآمد بالا، کم و متوسط هستند و با توجه به رشد جمعیت و اقتصاد، به ویژه در کشورهای با درآمد کم و متوسط، انتظار میرود تقاضا برای محصولات دامی در سالهای آینده به طور قابل توجهی افزایش یابد.
سلامت انسان ارتباط تنگاتنگی با سلامت و رفاه حیوانات و محیط زیست دارد. بهبود و ارتقا سلامت حیوانات، نقش موثری در سلامت انسان و کره زمین دارد. بیماری های دامی تولید را محدود می کند و سهم دام در معیشت، رشد اقتصادی و امنیت غذایی را کاهش می دهد..
سازمان غذا و کشاورزی از پیشگیری بهتر از بیماری ها، درمان های موثر در علم دامپزشکی، شیوه های کشاورزی خوب و برنامه های واکسیناسیون برای محافظت از سلامت حیوانات شیری حمایت می کند، در حالی که به کشاورزان و دامداران کمک می کند تا استفاده از داروهای ضد میکروبی را کاهش دهند و خطر مقاومت در برابر دارو های ضد میکروبی و عوامل موثر بر آن را بطور ریشه ای مدیریت کنند.
برخی از افراد از تأثیری که دام بر منابع طبیعی و انتشار گازهای گلخانهای میگذارد مطلع هستند، اما برخی دیگر از نحوهی پایداری سیستمهای دامداری و چگونگی تاثیر آنها به حفظ تنوع زیستی و منابع ژنتیکی در تامین غذا در صنعت کشاورزی آگاه نیستند. زمانیکه دامها به طور منظم مدیریت شوند، به عملکردهای مهم اکوسیستم، نظیر چرخه مواد مغذی، تجزیه کربن آلی خاک و حفظ مناظر کشاورزی کمک میکند.
شیر و سایر فراورده های لبنی همواره مورد توجه متخصصان تغذیه بوده است و اولین غذایی است که نوزاد تازه متولد شده مصرف می کند. توصیه می شود مصرف این نوشیدنی غنی را در برنامه غذایی خود قرار دهید تا همواره از فواید گوناگون آن بهره مند شوید.
برگرفته از سایت: