همهی ما تاکنون شایعات زیادی در خصوص نوسانات وزن (کاهش وزن) بدن در طول ماه رمضان شنیدهایم. برخی معتقدند که روزه گرفتن سبب کاهش وزن میگردد و برخی دیگر به دنبال افزایش وزن همراه با روزه گرفتن هستند. گاهی افراد در طول ماه رمضان به هدف خود نزدیک میشوند اما با به پایان رسیدن ماه رمضان مجددا به نقطه شروع باز میگردند.
در این بخش سعی داریم تا اطلاعاتی را در خصوص دلایل اصلی چاقی، افزایش وزن و همچنین راهکارهایی مناسب برای کاهش وزن بدن در ماه رمضان، به شما ارائه دهیم. در ادامه با ما همراه باشید.
مصرف بالای قند یکی از اصلیترین دلایل افزایش وزن و در نهایت بروز سایر مشکلات سلامتی بویژه دیابت است. هنگامی که مواد قندی مصرف کنید، بدن انسولین ترشح میکند. هورمون انسولین باعث ذخیره شدن چربی در بدن میگردد، لذا هرچه بیشتر مواد قندی مصرف کنید، حجم انسولین به مقدار بیشتری افزایش یافته و در نهایت چربی بیشتری در بدن ذخیره میگردد.
اگر به دنبال کاهش وزن در ماه رمضان هستید، باید تغییراتی را در رژیم غذایی خود به هنگام افطار، اعمال کنید. مصرف مواد قندی یا کربوهیدراتی را کم کنید و در عوض مواد غذایی فیبر دار را جایگزین کنید.
به یاد داشته باشید که مصرف چربیهای سالم علت بروز چاقی در بدن نیست، بلکه مصرف قندها عامل اصلی افزایش وزن هستند. در ماه رمضان از مصرف چربیهای سالم غافل نشوید. چربی در بدن به آرامی میسوزد و در طولانی مدت باعث کاهش احساس گرسنگی در طول روز میگردد. بهتر است غذاهای بسیار شور یا بسیار شیرین را با غذاهای چرب و سالم جایگزین کنید. مصرف مناسب کره در هنگام سحر و افطار میتواند انتخاب مناسبی برای تامین چربی حیوانی مورد نیاز بدن باشد. همچنین مصرف دانههای چرب آجیلی یا چربیهای گیاهی نظیر روغن نارگیل بسیار موثر است.
باکتریهای مفید موجود در معده کمک میکنند تا غذا را هضم کنید و در مقابل بدن را در برابر باکتریهای مضرر محافظت میکنند. جالب است بدانید که تحقیقات انجام شده بر روی موشهایی با باکتریهای نامتعادل روده نشان داده است که زمانیکه این موشها غذای یک موش با باکتریهای معده سالم را مصرف میکنند، باز هم دچار اضافه وزن میشوند. از طرفی دیگر، زمانی که باکتریهای رودهی موشهای سالم را در بدن این موشها قرار دادند، متوجه کاهش وزن موشها بدون تغییر در رژیم غذایی شدند. پژوهشها هنوز در این مورد ادامه دارد.
نوشیدن آب به مقدار کافی میتواند نقش موثری در کاهش وزن داشته باشد. به هنگام سحری و افطار به مقدار کافی آب بنوشید تا از طرفی روزه گرفتن تسهیل گردد و از طرف دیگر میزان کنترل بر روی وزن خود را افزایش دهید.
تحقیقات نشان داده است که وقتی بدن دچار استرس میشود، هوس غذاهای بسیار شیرین، نمکی و پرچرب میکنیم. در صورتیکه هر بار با افزایش استرس در بدن به سراغ چنین غذاهایی برویم، این وضعیت رفته رفته به حالتی اعتیاد آور تبدیل میشود. با توجه به اینکه در ماه رمضان برای مدت زمان زیادی غذا نمیخورید، احتمال دارد بدنتان دچار استرس شود و برای افطار به سراغ غذاهای شیرین، شور و یا پرچرب بروید. اگر به هنگام افطار انتخابهایی مناسبتر داشته باشیم، شانس بیشتری برای کاهش وزن خواهیم داشت.
توجه داشته باشید، چنانچه تحت شرایط بدنی خاصی قرار دارید، پیش از پیروی از راهکارهای ارائه شده حتما با متخصص تغذیه خود مشورت کنید.