[vc_row][vc_column][vc_column_text]
همه ی ما کسانی را می شناسیم که از نفس بسیار باور نکردنی برخوردارند، نسبت به خود و آنچه شخصیت آن ها را شکل داده است آگاهی و شناخت کاملی داشته و در برابر هر پدیده ی خارجی بهترین بازخورد را از خود نشان می دهند. اما این خودآگاهی چیست و حضور آن چه تاثیراتی بر زندگی یک فرد و جامعه ی اطراف او دارد؟
11 می، روز جهانی خود آگاهی می باشد. نزدیک به چهار سال است که یک روز مشخص را به این مفهوم پر اهمیت اختصاص داده اند تا با یادآوری تاثیرپذیری یک جامعه از خودآگاهی افراد آن در صدد آینده ای درخشان تر گامی موثر برداشته شود.
خودشناسی یا خودآگاهی در واقع بخشی از علم روانشناسی است که برای توصیف کردن اطلاعات فردی یا توصیف یک شخص و دانش او درباره ی خودش استفاده می شود و بطور کلی زندگی روانی او را تحت تأثیر قرار میدهد، همچنین شناخت ابعاد شخصیتی و اولویتهای زندگی که در طول زمان تغییر خواهند کرد نیز به نوعی امری چالشبرانگیز است و نیازمند بررسی های عمیق و پرتامل می باشد.
چنین روزی عمدتا با هدف کمک به کسانی که از خودخواهی و خود بینی رنج می برند نامگذاری شده است تا از منظر فروتنانه تری با جهان پیش روی خود برخورد کنند. خود خواهی دارای اثرات نسبتاً مخربی از جمله سو استفاده گری، نادیده گرفتن واقعیت های اطراف خود و به طور کلی کوله باری از تجربیات ناموفق در رابطه با تعاملات اجتماعی، می باشد.
فرایند خودشناسی فرصتی است تا مدتی را به کاوش در نفس خود بپردازیم و در عین حال تجربیات مشترک خود را با اطرافیان بررسی کنیم تا مشخص شود چه مقدار از منیت درک شده ما در تعارض با دیگران است. ما می توانیم در عین وظیفه شناس بودن نسبت به رفتار خود، در جهت تاثیر گذاری هر چه بیشتر، ذهن خود محور و خودبین برخی افراد را متحول کرده و آنها را نسبت به رفتار های ناسالم و مخرب مسئولیت پذیر سازیم.
یک ذهن خودبین می تواند منشا بسیاری از مشکلات رفتاری، از جمله تحقیر کردن، احساس برتری کاذب، عدم همدلی، خشک اندیشی، قضاوت در مورد دیگران، عصبانیت، دلهره، نژادپرستی، تبعیض جنسی، نیاز به ستایش و تایید دیگران، تنهایی و ناامیدی، تبلیغات دروغین، جنگ های مذهبی و قبیله ای و . . . باشد که همه این رفتار های منفی و مخرب پیامدهای جدی در روابط شخصی و جهان پیرامون ما دارد.
از بین بردن خودخواهی و خودبزرگ بینی بر اساس فرایند خودشناسی در طول تاریخ پایه و اساس بسیاری از جنبش های معنوی بویژه آیین بودایی بوده است. بطور معمول افرادی که گرفتار این ناهنجاری رفتاری هستند حتی نمی دانند که چه شرایط روحی مخربی را تجربه می کنند و درست زمانی متوجه می شوند که یا مرتکب جرمی هستند یا مورد آزار و اذیت قرار می گیرند.
دکتر هربرت شوفیلد
زمانی که انسان به خودشناسی میرسد در موقعیتهای مختلف رفتار عاقلانهای از خود بروز خواهد داد؛ همچنین در شرایط تنشزا، واکنش عجولانهای نخواهد داشت زیرا نحوه مقابله با خشم درونی را آموخته است.
ما می توانیم در کنار هم از طریق آموزش و حمایت یکدیگر به کاهش تعداد افرادی که قربانی و گرفتار تله ی خودخواهی می شوند، کمک کنیم و برای افزایش توانایی آنها در آگاهی از لحظه فعلی و تجربه زندگی سرشار از آرامش کوشا باشیم.
خودآگاهی با هدف تشویق جامعه برای بالا بردن سطح هوشیاری از درونیات خود و ابراز مخالفت با رفتارهای شکل گرفته ی ناسالم، می تواند گامی بزرگ در جهت از بین بردن علت بسیاری از رنج های انسانی باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص روز جهانی خودآگاهی بر روی لینک کلیک کنید.
کتب خودشناسی بسیاری در ایران به چاپ رسیدهاند که در ادامه برخی از آنها را به شما معرفی خواهیم کرد.
ویکتور فرانکل یک بنیانگذار معنا درمانی است که در این کتاب از خاطراتش در اردوگاههای کار اجباری آشویتس میگوید. اگر دوست دارید ناامیدی را شکست دهید و به معنای جدیدی از زندگی دست پیدا کنید، این کتاب از سری کتابهای خودشناسی را حتماً بخوانید. . .
سحرخیز بودن یکی از ویژگیهای افراد موفق در دنیای پرمشغله امروز است. این اثر رابین شارما نمونه بارزی از ضربالمثل سحرخیز باش تا کامروا شوی است که نشان از اهمیت بالای سحرخیزی دارد تا فرد بیشترین بهرهوری را داشته باشد. نویسنده در این کتاب از افراد میخواهد که صبح زود بیدار شوند زیرا ذهن و بدن آنها در این ساعات از روز هوشمندانهتر عمل خواهد کرد. . .
تمرینات موجود در این کتاب برای رشد شخصیتی و رمزگشایی وجودی کمک بزرگی است؛ همچنین کنار گذاشتن نقابهای اجتماعی در رسیدن به تعالی روحی اثربخش خواهد بود. . .
کارلگوستاو یونگ از سرآمدان علم روانشناسیست که مایکل دانیلز در این کتاب پویایی شخصیت و شناخت درونی انسان را از دیدگاه وی تشریح میکند. . .
جفری یانگ و جانت کلوسکو در این کتاب تلههایی که در عدم خودباوری نقش اساسی ایفا میکنند را تشریح کرده و آسیبهای کودکی و الگوهای خانوادگی را در شکلگیری شخصیت فرد مؤثر میدانند. . .
نویسندگان این کتاب معتقدند: افراد کاریزماتیک از مهارتهای خود استفاده میکنند تا دیگران را با خود همسو کنند. به همین دلیل کاریزما ارتباط مستقیمی با مهارتهای رهبری دارد. . .
دون میگوئل روئیز از آموزههای سرخ پوستان تولتک بهره جسته و چهار میثاق اساسی را در دستیابی به خودشناسی و آرامش درونی شرح میدهد. این اثر تصورات انسان نسبت به دنیای درون و بیرون را تغییر میدهد و شیوههای معنوی برای خودباوری را به شما ارائه میدهد. . .
گریجان بیشاپ گفتارهایی در رابطه با تعالی بخشیدن روح و داشتن جسارت در زندگی را بیان میکند. او بر این باور است که در دنیای سرشار از دلهره امروز بهانههایی نظیر “نمیتوانم” انسان را محاصره کردهاند و او را از رسیدن به معنای حقیقی زندگی باز میدارند. . .
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]