روغن حیوانی یا همان روغن کره محصولی پر خاصیت با قدمت بسیار بالا است که معمولا مصرف آن در تهیه غذاهای ایرانی، هندی و بطور کلی در غذاهای جنوب شرقی آسیا و مدیترانه رایج است. از عمده دلایل محبوبیت این محصول پس از گذشت سالیان طولانی، خواص شگفت انگیز روغن حیوانی، عطر و طعم بینظیر و ذخیره سازی آسان آن در بدن است.
با توجه به اینکه روغن کره حاوی نسبت بالایی از چربی اشباع است، لذا یکی از برتریهای مصرف آن نسبت به چربیهای گیاهی، مقاومت حرارتی بالا آن به هنگام پخت و پز است. لازم به ذکر است که در گذشته تنها از روغن حیوانی برای سرخ کردن مواد غذایی و بطور کلی برای آشپزی استفاده میگردید.
روغن حیوانی در واقع کرهی فوق شفافیست که حدود ۱۰۰% آن را چربی خالص تشکیل داده است. به عبارت دیگر این روغن فاقد لاکتوز و پروتئین موجود در شیر است.
این محصول پرخاصیت که عموما از آن با نام اکسیر طلایی یاد میشود، فواید سلامتی بسیاری دارد. از تامین ویتامینهای مورد نیاز بدن گرفته تا هضم بهتر، افزایش تراکم استخوانها، و . . . جزئی از خواص مصرفی روغن کره است.
با ماه همراه باشید تا شما را با روغن حیوانی و خواص مصرف آن آشنا کنیم.
روغن حیوانی سرشار از چربی منحصر به فرد لینولئیک اسید (CLA) بوده؛ که یکی از جالبترین خواص این مصرف اسید چرب، جایگزینی چربی بدن با تودهی عضلانی است. پس میتوان گفت در صورتیکه مصرف روغن حیوانی با فعالیتهای بدنی بالا همراه باشد میتواند به تسریع روند کاهش وزن منجر گردد. علاوه بر آن اسید لینولئیک مزدوج میتواند طیف وسیعی از فرایندهای سلامتی را بهبود بخشد. بطور مثال:
میزان CLA موجود در روغن حیوانی تا حد زیادی به تغذیه دام بستگی دارد، بطور مثال محصولات لبنی تهیه شده از دام تغذیه شده با علف، ۶ برابر بیشتر از از دامهای تغذیه شده با غلات است.
محققان پزشکی اطلاعات گستردهای در مورد اثربخشی اسید لینولئیک مزدوج (CLA) و مکملهای بوتیرات در درمان بیماری کرون که نوعی بیماری التهابی روده (IBD) است، کشف کردهاند، علاوه بر آن اسید طبیعی CLA موجود در محصولات لبنی خصوصا کره و روغن حیوانی عمدتا با خواص ضد سرطانی و تعدیل کنندهی سیستم ایمنی شناخته میشود. همچنین مطابق با تحقیقات صورت گرفته مشخص گردیده است اسید بوتیریک، موجود در روغن حیوانی حاوی خواص ضد ویروسی و ضد التهابی است که به نوعی میتواند رشد و توسعهی سلولهای سرطانی را کند و یا متوقف سازد.
مطابق با مقاله منتشر شده در سال ۲۰۲۰، آزاد سازی اسید بوتیریک در روده بزرگ میتواند بعنوان یک روش درمانی برای رفع و تسکین یبوست مورد استفاده قرار بگیرد. از آنجایی که روغن حیوانی سرشار از اسید بوتیریک است، مصرف آن به منظور رفع اختلال دفع توصیه میگردد.
پس از حذف توده شیر خشک، روغن حیوانی حاوی مقدار کمی لاکتوز و کازئین است. بنابراین مصرف آن برای افرادی که به کازئین (پروتئین شیر) و لاکتوز موجود در لبنیات آلرژی دارند، نه تنها مشکلی ایجاد نمیکند بلکه باعث بهبود کارکرد دستگاه گوارش میشود.
کره و روغن کره حاوی ویتامینهای K، E، D و A است که از ویتامینهای محلول در چربی هستند. حضور هر یک از ویتامینهای مذکور در بدن خود به تنهایی خواص و فواید بسیاری دارند و هر کدام نقشی موثر در عملکرد سیستم ایمنی مغز و قلب و استخوانها ایفا میکنند. به عنوان مثال، ویتامین A، یک ویتامین محلول در چربی که برای سلامت پوست، عملکرد سیستم ایمنی و بینایی سالم مورد نیاز است.
همچنین ویتامین محلول در چربی E به عنوان یک آنتی اکسیدان برای محافظت از سلولهای بدن در برابر آسیبهای ناشی از مولکول هایی به نام رادیکالهای آزاد عمل میکند.
علاوه بر آن، کره حاوی مقادیری از مواد مغذی دیگر از جمله ریبوفلاوین، نیاسین، کلسیم و فسفر است.
روغن کره دارای غلظت چربی بیشتری نسبت به کره است و از این رو کالری و انرژی بیشتری را برای بدن فراهم میکند. یک قاشق غذاخوری روغن کره دارای حدود ۱۲۰ کالری منبع مورد اعتماد است، در حالی که یک قاشق غذاخوری کره دارای حدود ۱۲۰ کالری انرژی دارد. مصرف چنین منبغ غنی و پرخاصیتی به ورزشکاران و افرادی که روزانه فعالیت بالایی دارند توصیه میگردد.
روغن کره محصولی موثر برای رفع ترکها و خراشهای پوستی، رفع التهابات سطحی(خواص ضد ویروسی روغن حیوانی)، سوختگی خفیف و همچنین نوعی محصول تقویت کننده برای مو و پوست صورت است. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص فواید روغن حیوانی برای پوست و مو بر روی لینک کلیک کنید.
مصرف روغن حیوانی میتواند از جهت داشتن آنتی اکسیدان و بوتیریک اسید سیستم ایمنی بدن را مقاوم سازد. حضور آنتی اکسیدان در بدن به نوبه خود میتواند جذب ویتامینها و سایر مواد معدنی را افزایش داده و مقاومت بدن را در برابر بسیاری از بیماریها افزایش دهد.
همانطور که گفته شد روغن حیوانی یک گزینه مناسب برای پخت و پز غذا است. با توجه به پروفایل اسیدهای چرب موجود در روغن حیوانی و ساختار فیزیکو شیمیایی این محصول، نقطه دود این روغن بالا است و بر خلاف برخی از دیگر روغنها تحت حرارتهای نسبتا بالا به سرعت به رادیکالهای آزاد و سرطان زا تجزیه نمیشود.
روغن حیوانی را در دمای معمولی اتاق نگه دارید. بهتر است به منظور جلوگیری از اکسید شدن روغن حیوانی، آن را از مجاورت بالای آن با هوای آزاد و تابش مستقیم نور خورشید دور نگه دارید.
بیشتر بخوانید: ۳ راه تشخیص روغن کره حیوانی
https://www.healthline.com
https://www.sciencedirect.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.sciencedaily.com
2 دیدگاه
عالی بود لطفا بیشتر از این نوع مقاله بذارید سپاس
سلام
ببخشید من سه تا قوطی روغن شکلی ۹۰۰ گرمی خریدم
تا پایان ۱۴۰۲ هم تاریخ داره
اگر نخوام ازم پس میگیریدش ؟؟؟؟