دمنوش های عسلی جزو نوشیدنی های پرخاصیت و لذت بخشی هستند که با تغییر فصل و سرد شدن تدریجی آب و هوا، رفته رفته طرفداران بیشتری را به خود جذب می کنند. اگرچه مصرف این نوشیدنی ها در تمانی فصل ها رایج است، با این حال همواره توصیه می شود تا خواص درمانی و تقویتی دمنوش های عسل برای فصل سرد زمستان را مورد توجه قرار دهید.
این روزها که تمامی مردم در سراسر جهان گرفتار بیماری کرونا و حواشی آن شده اند، بد نیست تا با اصلاح رژیم غذایی و گنجاندن خوراکی های سالم و مقوی در برنامه غذایی، ایمنی بدن خود و عزیزانمان را در برابر این بیماری و سرماخوردگی های رایج در فصل زمستان، بالا ببریم.
با ما همراه باشید تا شما را با انواع دمنوش های عسلی و خواص بی نظیر آن آشنا کنیم.
دمنوش ها عموما به نوشیدنی هایی گفته می شود که از جوشاندن و یا دم کردن قسمت های مختلف یک گیاه بسته به تراکم مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها و ویتامین ها در آن بخش از گیاه گفته می شود. دمنوش ها می توانند حاصل از جوشاندن یک یا چند گیاه بطور تازه یا خشک شده باشند.
دمنوش ها بسته به نوع گیاهی که در تهیه آنها مورد استفاده قرار می گیرد، می توانند فواید متعددی داشته باشند. کاهش استرس و اضطراب، آرام بخش و بهبود دهنده ی وضعیت خواب، تسکین دهنده درد، بهبود سیستم گوارشی، کاهش اشتها و بهبود شرایط وزنی و در نهایت تقویت سیستم ایمنی بدن از جمله خواص دمنوش ها می باشد. عسل نیز یک شهد شیرین و پر خاصیت می باشد که ترکیب آن با دمنوش های گیاهی می تواند تاثیر مصرف آن را چند برابر سازد.
بدون شک عسل خود یک شهد گیاهی فوق العاده بوده و امروز کمتر کسی پیدا می شود که از خواص سلامتی عسل طبیعی برای بدن مطلع نباشد. حل کردن این شیره ی خوش عطر و طعم طلایی رنگ در دمنوش های گیاهی طعم آنها را دگرگون کرده نوشیدنی های خوش طعم و لذت بخشی را حاصل می کند.
گیاه زنجبیل و شهد عسل هر دو حاوی ترکیبات آنتی اکسیدان و ضد قارچ می باشند، بنابراین مصرف این دمنوش دوستداشتنی و پر طرفدار، علاوه بر تقویت سیستم ایمنی، به نوعی منجر به سم زدایی بدن و تسکین درد های التهابی می گردد. دمنوش زنجبیل و عسل یک نوشیدنی با طبع گرم و خشک می باشد، لذا مصرف آن به افراد سرد مزاج، خصوصا در فصول سرد سال توصیه می شود.
گیاه رازیانه، ترکیب شده با عسل یک ترکیب موثر و کارآمد خصوصا برای بانوان می باشد. مصرف دمنوش رازیانه و عسل درد های پیش از عادت ماهانه را تسکین داده و نوشیدن مداوم آن منجر به رفع کیست های رحم و تخمدان می گردد. این ترکیب آرامش بخش معمولا در دوران شیردهی به مادران توصیه می شود، چرا که علاوه بر افزایش حجم شیر مادر ، استرس و اضطراب او را بهبود می بخشد. مصرف این دمنوش در دوران بارداری توصیه نمی گردد.
یکی از دیگر خواص دمنوش رازیانه و عسل، بهبود عملکرد سیستم دستگاه گوارشی در تمام بخش ها خصوصا روده و معده می باشد.
ممکن است رایحه ی گیاه رازیانه به تنهایی برای بعضی از افراد مطلوب نباشد. حضور شهد خوش عطر و طعم عسل در کنار چند قطره لیمو ترش می تواند رایحه ای جدید و مطلوب را فراهم آورد.
دمنوش عسل و آویشن یک تونیک (tonic) طبیعی می باشد و از این رو مصرف آن سطح انرژی را به حد موثری بهبود می بخشد. با توجه به خواص ضد میکروبی این دمنوش طبیعی، مصرف آن برای بهبود عفونت های دستگاه تنفسی، بهبود اسپاسم گلو و سرفه های مکرر اثر گذار می باشد. گفته می شود در گذشته از گیاه آویشن برای ضد عفونی کردن ضخم ها بطور موضعی استفاده می گردید. دمنوش عسل و آویشن یک نوشیدنی خوش عطر بوده که نوشیدن آن به هنگام عصر، تمامی خستگی یک روز کاری را از بین می برد.
گیاه زعفران حاوی ماده ای به نام سافرانال (safranal) می باشد و به واسطه ی حضور همین ماده، دمنوش زعفران و عسل یک ترکیب آرامش بخش و ضد استرس بوده که مصرف آن منجر به فراهم آوردن خواب راحت و افزایش تمرکز ذهن و ایجاد احساس شادابی در بدن می گردد. در طب سنتی خواص بسیاری در خصوص مصرف عسل و زعفران ذکر شده، بطوریکه در آخر، این نوشیدنی خوش رایحه را به یک معجو ن جادویی طلایی رنگ تشبیه کرده اند.
هشدار: توجه داشته باشید که در مصرف زعفران زیاده روی نکنید، چراکه در این صورت ممکن است گرفتار مسمومیت و عوارض جانبی آن شوید.
حتما تا به حال نوشیدنی های عسلی را به عنوان درمان خانگی در بهبود علائم سرما خوردگی مصرف کرده اید و تا حدی از خواص بهبود بخش عسل طبیعی مطلع هستید. گیاه نعناع نیز می تواند همانند عسل خواص بهبود دهندگی بالایی داشته باشد. رایحه نعناع گرفتگی بینی، گلو و ریه ها را از بین برده و موجب تسکین اختلالات تنفسی ناشی از آسم و یا سرما خوردگی می گردد. مصرف مداوم نعناع برای افراد مبتلا به آسم بسیار موثر است. از دیگر خواص دمنوش نعناع و عسل میتوان به خاصیت آرام بخش بودن و همچنین تسکین درد های شکمی و گوارشی اشاره داشت.
این روزها مصرف چای سبز در بین مردم رایج و محبوب شده و برخی آن را جایگزین چای سیاه کرده اند. شاید طعم اولیه این چای برای کسانی که هنوز به مصرف آن عادت نداشته باشند کمی متفاوت به نظر برسد. افزودن عسل و کمی لیمو ترش به چای سبز آن را تبدیل به یک دمنوش بسیار خوش عطر و طعم و پر خاصیت می کند. دمنوش چای سبز و عسل سوخت و ساز بدن و را افزایش داده و در صورتی که مصرف آن همراه با ورزش و رژیم غذایی باشد می تواند تاثیر بسیار شگفت انگیزی بر کاهش وزن و لاغری داشته باشد، علاوه بر آن این نوشیدنی یک آنتی اکسیدان قوی بوده که مصرف مداوم آن منجر به سم زدایی بدن می گردد.
دمنوش عسل و بطور کلی دمنوش های گیاهی ترکیب شده با عسل بسیارند و هر کدام خواص بیشمار و باورنکردنی فراوانی دارند که نام بسیاری از آنها در تاریخ طب سنتی ایران ذکر شده است. در گذشته، بسیاری از پزشکان حاذق ایرانی این دمنوش ها را به عنوان داروی شفابخش برای بیماران خود تجویز می کردند.
اگر چه امروزه دارو های موثرتری برای درمان بیماری ها تجویز می شود، اما مصرف دمنوش های گیاهی می توانند به عنوان یک درمان کمک کننده و یا بهبود دهنده مورد استفاده قرار گیرند.
البته لازم است بدانید که مصرف بیش اندازه دمنوش های گیاهی نیز عوارضی را به همراه دارند، بنابراین در مصرف آنها حد تعادل را رعایت کنید.
نکته آخر: به منظور حفظ تمامی خواص عسل، آن را به دمنوش ولرم اضافه کنید.