روغن حیوانی یا همان روغن کره محصولی پر خاصیت با قدمت بسیار بالا می باشد که معمولا مصرف آن در تهیه غذاهای ایرانی، هندی و بطور کلی در غذاهای جنوب شرقی آسیا و مدیترانه رایج می باشد. از عمده دلایل محبوبیت این محصول پس از گذشت سالیان طولانی، خواص شگفت انگیز روغن حیوانی، عطر و طعم بی نظیر و ذخیره سازی آسان آن می باشد.
با توجه به اینکه روغن کره حاوی نسبت بالایی از چربی اشباع می باشد، لذا یکی از برتری های مصرف آن نسبت به چربی های گیاهی، مقاومت حرارتی بالا آن به هنگام پخت و پز می باشد. لازم به ذکر است که در گذشته تنها از روغن حیوانی برای سرخ کردن مواد غذایی و بطور کلی برای آشپزی استفاده می گردید.
روغن حیوانی در واقع کره ی فوق شفافیست که حدود 100% آن را چربی خالص تشکیل داده است. به عبارت دیگر این روغن فاقد لاکتوز و پروتئین موجود در شیر می باشد.
این محصول پرخاصیت که عموما از آن با نام اکسیر طلایی یاد می شود، فواید سلامتی بسیاری دارد. از تامین ویتامین های مورد نیاز بدن گرفته تا هضم بهتر، تراکم استخوان ها، پوست سفتتر و . . . جزئی از خواص مصرفی روغن کره می باشد.
با ماه همراه باشید تا شما را با روغن حیوانی و خواص مصرف آن آشنا کنیم.
روغن حیوانی سرشار از چربی منحصر به فرد لینولئیک اسید (CLA) بوده که یکی از جالب ترین خواص مصرف این اسید چرب، جایگزینی چربی بدن با توده ی عضلانی می باشد. پس میتوان گفت در صورتیکه مصرف روغن حیوانی با فعالیت های بدنی بالا همراه باشد می تواند به تسریع روند کاهش وزن منجر گردد. علاوه بر آن اسید لینولئیک مزدوج می تواند طیف وسیعی از فرایند های سلامتی را بهبود بخشد. بطور مثال:
میزان CLA موجود در روغن حیوانی تا حد زیادی به تغذیه دام بستگی دارد، بطور مثال محصولات لبنی تهیه شده از دام تغذیه شده با علف، 6 برابر بیشتر از از دام های تغذیه شده با غلات می باشد.
محققان پزشکی اطلاعات گسترده ای در مورد اثربخشی اسید لینولئیک مزدوج (CLA) و مکمل های بوتیرات در درمان بیماری کرون که نوعی بیماری التهابی روده (IBD ) می باشد، کشف کردهاند، علاوه بر آن اسید طبیعی CLa موجود در محصولات لبنی خصوصا کره و روغن حیوانی عمدتا با خواص ضد سرطانی و تعدیل کننده ی سیستم ایمنی شناخته می شود. همچنین مطابق با تحقیقات صورت گرفته مشخص گردیده است اسید بوتیریک، موجود در روغن حیوانی حاوی خواص ضد ویروسی و ضد التهابی می باشد که به نوعی می تواند رشد و توسعه ی سلول های سرطانی را کند و یا متوقف سازد.
مطابق با مقاله منتشر شده در سال 2020، آزاد سازی اسید بوتیریک در روده بزرگ می تواند بعنوان یک روش درمانی برای رفع و تسکین یبوست مورد استفاده قرار بگیرد. از آنجایی که روغن حیوانی سرشار از اسید بوتیریک می باشد، مصرف آن به منظور رفع اختلال دفع توصیه می گردد.
پس از حذف توده شیر خشک، روغن حیوانی حاوی مقدار کمی لاکتوز و کازئین است. بنابراین مصرف آن برای افرادی که به کازئین ( پروتئین شیر ) و لاکتوز موجود در لبنیات آلرژی دارند، نه تنها مشکلی ایجاد نمیکند بلکه باعث بهبود کارکرد دستگاه گوارش می شود.
کره و روغن کره حاوی ویتامین های K، E، D و A می باشد که از ویتامین های محلول در چربی می باشند. حضور هر یک از ویتامین های مذکور در بدن خود به تنهایی خواص و فواید بسیاری دارند و هر کدام نقشی موثر در عملکرد سیستم ایمنی مغز و قلب و استخوان ها ایفا می کنند. به عنوان مثال،
ویتامین A، یک ویتامین محلول در چربی که برای سلامت پوست، عملکرد سیستم ایمنی و بینایی سالم مورد نیاز است.
همچنین ویتامین محلول در چربی E به عنوان یک آنتی اکسیدان برای محافظت از سلول های بدن در برابر آسیب های ناشی از مولکول هایی به نام رادیکال های آزاد عمل می کند.
علاوه بر آن، کره حاوی مقادیری از مواد مغذی دیگر از جمله ریبوفلاوین، نیاسین، کلسیم و فسفر می باشد.
روغن کره دارای غلظت چربی بیشتری نسبت به کره می باشد و ازین رو کالری و انرژی بیشتری را برای بدن فراهم می کند. یک قاشق غذاخوری روغن کره دارای حدود 120 کالری منبع مورد اعتماد است، در حالی که یک قاشق غذاخوری کره دارای حدود 102 کالری انرژی دارد. مصرف چنین منبغ غنی و پرخاصیتی به ورزشکاران و افرادی که روزانه فعالیت بالایی دارند توصیه می گردد.
روغن کره محصولی موثر برای رفع ترک ها و خراش های پوستی، رفع التهابات سطحی( خواص ضد ویروسی روغن حیوانی )، سوختگی خفیف و همچنین نوعی محصول تقویت کننده برای مو و پوست صورت می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص فواید روغن حیوانی برای پوست و مو بر روی لینک کلیک کنید.
مصرف روغن حیوانی می تواند از جهت داشتن آنتی اکسیدان و بوتیریک اسید سیستم ایمنی بدن را مقاوم سازد. حضور آنتی اکسیدان در بدن به نوبه خود می تواند جذب ویتامین ها و سایر مواد معدنی را افزایش داده و مقاومت بدن را در برابر بسیاری از بیماری ها افزایش دهد.
همانطور که گفته شد روغن حیوانی یک گزینه مناسب برای پخت و پز غذا می باشد. با توجه به پروفایل اسید های چرب موجود در روغن حیوانی و ساختار فیزیکو شیمیایی این محصول، نقطه دود این روغن بالا می باشد و بر خلاف برخی از دیگر روغن ها تحت حرارت های نسبتا بالا به سرعت به رادیکال های آزاد و سرطان زا تجزیه نمی شود.
روغن حیوانی را در دمای معمولی اتاق نگه دارید.
بهتر است به منظور جلوگیری از اکسید شدن روغن حیوانی، آن را از مجاورت بالای آن با هوای آزاد و تابش مستقیم نور خورشید دور نگه دارید.
2 دیدگاه
عالی بود لطفا بیشتر از این نوع مقاله بذارید سپاس
سلام
ببخشید من سه تا قوطی روغن شکلی ۹۰۰ گرمی خریدم
تا پایان ۱۴۰۲ هم تاریخ داره
اگر نخوام ازم پس میگیریدش ؟؟؟؟